سازههای تنسگريتي بهعنوان يكي از انواع سازههای نوین و فضاكار مطرح است. اين سازهها به دليل داشتن مزاياي بیشماری چون سبكي، زيبايي، کارایی، قابليت باز و بسته شدن و تطبیقپذیری با نيروهاي ایجادشده در سازه، در سالهای اخير توجه بسياري از معماران و مهندسين را به خود جلب نموده است. ساختارهای تنسگریتی درواقع از اعضای فشاری بهصورت منقطع و معلق در بین عناصر کششی ممتد تشکیلشدهاند. نوآوری این طرح ازنظر سازهای، طراحی ساختاری است که لولههای فلزی بهعنوان اجزای فشاری بهطور مستقیم با هم در ارتباط نیستند بلکه توسط سیم بکسلهایی بهعنوان اجزای کششی به هم متصل میگردند، حال آنکه در سازههای فضاکار متداول، اجزای فلزی، هم نقش کشش و هم فشار را ایفا میکنند. این موضوع ساختاری را ایجاد میکند که لولههای فلزی در میان سیمبکسلها بهصورت معلق در فضا دیده میشوند و همین معلق بودن لولهها در زیبایی این سازهها بسیار مؤثر است.
به دلیل پيچيدگي نسبي و البته عدم آشنايي معماران با اين نوع سازه در ايران، علاوه بر اينكه نمونه قابلتوجه ساختهشدهای از سازه تنسگريتي وجود ندارد، منابع بسيار محدود و مختصري نيز در ارتباط با آن در اختيار میباشد. شرکت پژواک طرح ایرانیان توانسته است با استفاده از توان فنی و مهندسی خود برای اولین بار در ایران به تکنولوژی فوق دست یابد.
ازجمله کاربردهای سازه تنسگریتی در جهان معماری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- پوشش سقف ورزشگاه
- پوششهای نمایشگاههای موقت
- سایبان
- پل
- المانهای شهری
اين مجموعه، در جهت استفاده کاربردی از ساختارهای تنسگریتی در معماری و ساختمانسازی، از چند سال قبل مطالعاتی را آغاز نمود و پس از صرف مدت زمانی قابل توجه، با استفاده از ساختارهای تنسگریتی، ماکتهای مطالعاتی پوستهای شیبدار به ابعادی در حدود 2.50 در 2.50 را طراحی و اجرا نمود. این سقف ابتدا بهصورت ماکت چوبی در مقیاس کوچکتری ساخته شد و سپس با طراحی جزییات اجرایی، با لولههای فولادی لعابدار و سیمبکسل در مقیاس واقعی به مرحله اجرا درآمد. همچنین صفحات مثلثی رنگی از جنس تلق بر روی سازه نصبشدهاند که میتوانند در راستای تبدیل این پوسته به پوستهای هوشمند در یک پروژه واقعی از جنس شیشههای ترمو کرومیک یا فتوکرومیک انتخاب شوند تا براثر میزان دما یا شدت تابش محیط تغییر رنگ دهند و میزان انرژی دریافتی درون ساختمان را تنظیم کنند.